Błyskawiczna, bardzo efektowna przystawka na każdą okazję.
4 spore okrągłe pomidory
szklana ryżu ugotowanego na sypko
puszka tuńczyka w oleju
2 łyżki majonezu
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
łyżka drobno pokrojonego koperku
łyżka soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
do podania:
liście sałaty
gałązki natki pietruszki
Danie możesz urozmaicić dodając do niego inne, świeże zioła – kolendrę, bazylię lub trybulę. Jeśli lubisz dania ostrzejsze do nadzienia dodaj łyżkę drobno posiekanej dymki lub cebuli czosnkowej. Zamiast ryżu możesz także użyć drobnego makaronu.
Szczególnie warta polecenia jest kolendra, której liście prowokują skórę do wytwarzania kolagenu, a to właśnie on czyni ją młodszą. Nieoceniona jest również rutyna, także znajdująca się w kolendrze. Rutyna przeciwdziała pękaniu naczyń krwionośnych. Warto więc jeść kolendrę, nie tylko z powodu jej fenomenalnego smaku!