Pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka

Błyskawiczna, bardzo efektowna przystawka na każdą okazję.

www.mniammniam.pl

4 spore okrągłe pomidory

szklana ryżu ugotowanego na sypko

puszka tuńczyka w oleju

2 łyżki majonezu

łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

łyżka drobno pokrojonego koperku

łyżka soku z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

do podania:

liście sałaty

gałązki natki pietruszki

  1. Pomidory umyj, osusz, odkrój górną i dolną część – zachowaj je. Wydrąż środki za pomocą łyżeczki. Posól wnętrza i połóż na na kilka minut talerzu by odciekł sok. 
  2. Tuńczyka odsącz z oleju, wymieszaj z ryżem, majonezem, natkę pietruszki i koperkiem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. 
  3. Pomidory napełnij nadzieniem, ułóż na liściach sałaty, przykryj odciętymi, górnymi częściami. Lekko ozięb w lodówce. 
  4. Podawaj udekorowane gałązkami natki pietruszki. 

Danie możesz urozmaicić dodając do niego inne, świeże zioła – kolendrę, bazylię lub trybulę. Jeśli lubisz dania ostrzejsze do nadzienia dodaj łyżkę drobno posiekanej dymki lub cebuli czosnkowej. Zamiast ryżu możesz także użyć drobnego makaronu.

Szczególnie warta polecenia jest kolendra, której liście prowokują skórę do wytwarzania kolagenu, a to właśnie on czyni ją młodszą. Nieoceniona jest również rutyna, także znajdująca się w kolendrze. Rutyna przeciwdziała pękaniu naczyń krwionośnych. Warto więc jeść kolendrę, nie tylko z powodu jej fenomenalnego smaku!