Spis treści
Dedykacja
Coś dobrego na początek…
Lemoniada cytrynowo-imbirowa na upał
Przystawki
Przystawki
Bułeczki maślane
Camembert zapiekany w piecu z płatkami migdałowymi
Pikantne krążki cebulowe
Pieczone pomidory
Rewelacyjne szparagi
Bruschetta
Krakersy z pastą szynkowo-serową z zielonym pieprzem
Sałatka z pieczoną wołowiną
Hummus na sposób izraelski
Kawior z bakłażanów
Frankfurterki w cieście francuskim
Pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka
Kulki z mielonego mięsa z niespodzianką w środku
Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami
Figi nadziewane szynką i fetą
Panierowany oscypek
Cytryny marynowane w oliwie
Zupy
Zupy
Wspaniała zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Krem z dyni – niezwykle delikatny i aromatyczny
Zupa gulaszowa
Galuska – kluski kładzione
Zupa krem z cukinii
Zupa pieczarkowa
Klasyczna francuska zupa cebulowa
Zupa brokułowa
Zupa czosnkowa z białą kiełbasą podawana w bułkach
Wyśmienity krem z porów z wędzonym boczkiem
Kanadyjska zupa serowa z kukurydzą
Zupa pavese
Makarony i ryż
Makarony i ryż
Risotto – receptura klasyczna
Penne z sosem śmietanowo-serowym z zielonym pieprzem
Nasi goreng, czyli ryż smażony z rozmaitościami
Spaghetti z błyskawicznym sosem pomidorowym z boczkiem
Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowo-cytrynowym
Tagliatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem
Tagliatelle z szynką i zielonym groszkiem
Spaghetti z oliwkami i pomidorami
Lazania pomidorowo-serowa
Smażony makaron ryżowy z grzybami mun i zielonym groszkiem
Paella z owocami morza i kurczakiem
Mięso
Mięso
Kotleciki ziołowe
Skrzydełka w sosie pomarańczowym
Pyszne żeberka z nieoczekiwaną nutą kwaśno-słodką
Kurczak zapiekany z winem i rodzynkami
Chocroute
Wieprzowina na ostro z sosem hoisin
Piersi kurczaka w sosie musztardowym
Pieczeń wieprzowa z oliwkami i boczkiem
Gulasz z fasoli i polskiej kiełbasy
Steki w sosie bazyliowym
Pörkölt wieprzowy
Piersi kurczaka nadziewane ricottą i szpinakiem
Pieczeń wołowa
Karkówka w miodzie i piwie
Sałatki
Sałatki
Supersałatka owocowo-serowa
Sałatka z młodych ziemniaków
Najlepsza sałatka teściowej
Sałatka z bobu z pomidorami i grzankami czosnkowymi
Sałatka na lato
Sałatka rzodkiewkowo-ziemniaczana z tuńczykiem
Sałatka toskańska
Sałatka z wędzoną makrelą na sposób nicejski
Sałatka koktajlowa z kurczaka i cytrusów w stylu amerykańskim
Przepyszna sałatka na sposób grecki z serem rokpol
Sałatka z fety i winogron
Sałatka z ziemniaków i selera naciowa z sosem anchois
Ryby
Ryby
Łosoś w sosie musztardowym
Filety z białej ryby w orzechowo-ziołowej skorupce
Filety z białej ryby w sosie winno-śmietanowym o delikatnym, rozmarynowym aromacie
Tatar ze śledzi
Łosoś pieczony w folii po azjatycku
Roladki z pstrągów nadziewane jajkami i ziołami
Cytrynowe pstrągi
Carpaccio z łososia z czerwonym pieprzem
Śledzie z ziołami i kolorowym pieprzem
Rybne filety w cieście piwnym z ziołami
Warzywa
Warzywa
Tajskie curry z bakłażanów
Smażona cukinia z pesto
Pieczone ziemniaki w chrupiącej skorupce
Potrawka z bobu, cebuli, boczku i fety
Tortilla z ziemniaków po chłopsku
Kapelusze pieczarek faszerowane kozim serem i ziołami
Kalafior w piwnym cieście
Szaszłyki warzywne z ziołami
Fasolada z ziołami prowansalskimi
Placki ziemniaczane na drożdżach
Ciasta i ciasteczka
Ciasta i ciasteczka
Muffinki z czekoladą w dwóch kolorach
Słodkie ciasteczka „pyszotki”
Sernik z sosem truskawkowym
Crumble jeszcze lepsze
Duże ciastko biszkoptowe z jabłkami
Szybki piegusek
Trufelki
Ciasto bananowe z orzechami
Ciasto z bezą, rabarbarem i wiórkami kokosowymi
Ciasto daktylowe z kremem maślankowym
Coś pysznego na koniec…
Truskawki z octem balsamicznym
Strona redakcyjna